História

25 évig élt leláncolva, elzárva, a saját piszkában Blanche: anyja büntette meg, mert szerelmes volt

2020. június 01. 13:01 - Tüskés I.

A gyönyörű lányt egy sötét padlásszobába zárta, éheztette és láncra verve tartotta az anyja, hogy jobb belátásra bírja, és megfelelő férjet válasszon magának. Az évszázad egyik legkegyetlenebb történeteként tartották számon a megrázó esetet.

blanche-tortenete.jpg

1901 májusában a poitiers-i rendőrfőkapitány igen felzaklató névtelen levelet kapott, melyben az állt, hogy a francia város egyik komoly köztiszteletnek örvendő családja felettébb szégyenletes dolgot titkol évtizedek óta: "Megtiszteltetés számomra, hogy egy rendkívül súlyos esetről értesíthetem. Tudomásomra jutott, hogy Madame Monnier házának egyik szobájába bezártak egy személyt, fogva tartják, éheztetik, és az elmúlt huszonöt évben a saját piszkában kénytelen élni." Ugyan a levél írója nem vállalta a nevét, emellett még elképesztően bizarr dolgokat is felsorolt, ennek ellenére a kapitány úgy döntött, azonnal kivizsgálja az ügyet.

blanche-fiatalon.jpg

Blanche Monnier huszas évei elején

A rendőrség tagjait is kínosan érintette az egész eljárás: a dúsgazdag család makulátlan hírneve és példás élete miatt igencsak zavarban voltak, amikor kiszálltak a Monnier birtokra házkutatást tartani. A megözvegyült Madam Monnier az akkori arisztokratikus élet elismert alakjának számított, számtalan nagylelkű felajánlása, jótékonysági megmozdulása elismeréseként díjat is kapott a várostól. Fia, Marcel minden iskoláját kitűnő bizonyítvánnyal végezte, és ekkortájt nagy tiszteletben álló ügyvédként dolgozott. Másik gyermekéről, gyönyörű lányáról, Blanche-ról (1849-1913) azonban nem sokat lehetett tudni, ugyanis huszonöt évvel a névtelen levél keletkezése előtt váratlanul eltűnt, és senki sem látta azóta.

Blanche szerelme nem tetszett az anyjának

A csodaszép fiatal nő 25 évesen beleszeretett a közelükben élő, nála jóval idősebb ügyvédbe, majd kapcsolatuk annyira elmélyült, hogy a férfi hamarosan megkérte a kezét. A közös életüket és a házasságot tervezték, ám döntésüket a lány anyja, Madam Monnier nem csak ellenezte, de mindenáron meg akarta akadályozni. Azzal érvelt, méltatlan és rangon aluli, hogy Blanche egy idős, pénztelen ügyvéddel kösse össze a sorsát. Azonban hiába próbálta szétszakítani a szerelmeseket, hiába tiltotta a házasságot, és zsarolta a legkülönbözőbb módon lányát, nem sikerült eltérítenie az elhatározásától, Blanche nem engedett anyja kérésének.

blanche-anyja.jpg

Madam Monnier, Blanche anyja

1876-ban aztán a 27 éves Blache egyik pillanatról a másikra hirtelen eltűnt, mintha a föld nyelte volna el, senki nem tudott róla semmit, még a közvetlen, bizalmas barátai sem. Anyja és testvére gyászolták ugyan, de emellett különösebb megtörtség nélkül folytatták a megszokott, mindennapi életüket, majd igen hamar feladták a lány keresését. Évek teltek el így, közben pedig a szeretett ügyvéd 1885-ben váratlanul elhunyt.

Büntetésből az anyja egy sötét, apró padlásszobába zárta

Blanche hirtelen eltűnését nem egy felderítetlen bűnügy okozta, hanem saját anyja zárta be a házuk emeletén meghúzódó, eldugott padlásszobába, hátha ennek hatására a lány végre meggondolja magát, és egy fiatal, gazdag arisztokratához megy feleségül. Ő azonban kitartott a döntése mellett, annak ellenére, hogy leírhatatlan körülmények között sanyargatta és bántalmazta anyja és testvére.

monnierek-haza.jpg

Monnierék háza. Szemben, a tető tetején a pici padlásszoba ablaka

Már eleve gyanús volt, hogy a házkutatásra kivezényelt rendőrök csak igen nehezen jutottak be az épületbe. Először megtagadták tőlük a vizsgálatot, majd bereteszelték az ajtót, de azt végül felfeszítették a hatósági tisztviselők, és alaposan átkutatták az otthonukat. Ekkor fedeztek fel a harmadik emeleten egy eldugott, förtelmesen rossz szagot árasztó apró szobát, melyet kívülről lelakatoltak. Azonnal betörték az ajtót, majd amikor beléptek és nagy nehezen sikerült kinyitniuk a nehéz függönyökkel letakart egyetlen ablakot, megdöbbentő látvány tárult eléjük.

Az ötvenes éveiben járó, mindössze 25 kilós Blanche láncra verve, meztelenül feküdt az ételmaradékokkal és széklettel vastagon beborított ágyon. Körülötte az évtizedek alatt felhalmozódott mocsok teljesen beborította a padlót, mindenütt hemzsegtek a rovarok, férgek.

idos-blanche.jpg

Ilyen szörnyű állatpotban találtak rá a rendőrök Blanche-ra

A rémült rendőrök a bomlás okozta elviselhetetlen szag miatt néhány percnél tovább képtelenek voltak a helyiségben maradni. A szemtanúk elmondása szerint a súlyosan alultáplált, napfényt évtizedek óta nem látott nő alig hasonlított egy emberre, sokkal inkább egy rémült kis állatnak tűnt. Azonnal kórházba szállították, míg anyját és testvérét rögtön letartóztatták.

Blanche sosem dolgozta fel az őt ért traumát

A kórházi személyzet arról számolt be, hogy noha Blanche borzasztóan sovány, mégis próbál megerősödni és visszatérni az életbe - ahogy mondta: "nagyszerű érzés ismét friss levegőt belélegezni".

Az egész szomorú történet pedig egyre nagyobb nyilvánosságot kapott az akkori sajtóban. Arra azonban soha nem derült fény, kicsoda írta valójában a figyelmeztetést, amely megmentette Blanche-t: egyesek szerint az egyik szolgálójuk küldte a névtelen levelet, míg mások úgy vélték, a testvére volt az, aki nem bírta már tovább nézni nővére szenvedését. Akár így, akár úgy, sokakban felmerült a kérdés, hogy létezhetett, hogy a huszonöt év alatt senki sem vette a bátorságot, hogy a segítségére legyen; később a tanúk azt vallották, túlságosan féltek a ház asszonyától ahhoz, hogy a biztonságukat kockáztassák.

blanche-monnier-pszichiatrian.jpg

Blanche a bloisi pszichiátrián

Mindenesetre ahogy napvilágra került a történet, a nyilvános felháborodás hatalmasra duzzadt, Monnier házának környékét dühös tömeg lepte el, akik azonnali elégtételt akartak venni az idős asszonyon a szörnyűségekért - és ami miatt Madame Monnier szívrohamot kapott két héttel lánya kiszabadulása után.

Így a büntetés végrehajtását ugyan Madam Monnier már nem érte meg, halála előtt azonban elismerte, hogy embertelenül bánt a saját lányával. Fiát, Marcelt a bíróság végül felmentette a vádak alól. Blance soha nem épült fel igazán, bár fizikailag felerősödött, az őt ért lelki traumát nem tudta feldolgozni. Kiszabadulása után még 12 évet élt, a bloisi pszichiátriai intézetben 64 éves korában hunyta le örökre a szemét.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://historia.blog.hu/api/trackback/id/tr5115733264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tököltyű 2020.06.02. 17:17:02

A vén boszorkát máglyára kellett volna vetni a fiával együtt !