História

Brutális büntetést kapott a középkori asszony, ha pletykálkodott: Scold-kantárt kellett viselnie

2020. április 13. 13:25 - Tüskés I.

A pletykálkodással, hazugsággal, hangos, vagy illetlen beszéddel vádolt nőket férjeik nyilvános megalázták, és órákig a Scold-kantár viselésére kötelezhették őket. Túl azon, hogy mélységesen megszégyenítették az asszonyokat, mérhetetlenül fájdalmas eszköz lehetett. Maga a szerkezet Nagy-Britanniából származik, de lényegében egész Európában elterjedt, és nagy népszerűségnek örvendett a férfiak körében, mint megregulázó, leckéztető eszköz.

scold-kantar-rekonstrukcio.jpg

A középkorban is szívesen találkoztak egymással a nők, hogy szűkebb lakóhelyük történéseit, mindennapjaik eseményeit megbeszéljék, de jogosan adhattak hangot annak is, ha a párjuk agresszívan viselkedett velük, vagy egyszerűen csak nem értettek egyet valamiben. Miközben manapság eszünkbe se jut, hogy bármilyen következménye lehetne egy kiadós veszekedésnek, vagy akár pletykának, addig az akkori nőknek igen extrém fenyítés kockázatát kellett vállalniuk. Mégpedig az úgynevezett Scold-kantár viselését.

Szörnyű fájdalommal járt a viselése

Ez az arcra helyezhető szerkezet több hajlított vasrúdból állt, melyet a viselője feje körül fogtak össze egy vagy több vaskerettel, majd egy nagyjából 5x2,5 centiméteres lapos vasdarabot helyeztek a nő szájába, mellyel lenyomták és rögzítették a nyelvét. Így a megalázott asszony képtelen volt a beszédre, de ezen kívül számtalan kellemetlen mellékhatása is volt a dolognak, például rendkívül erős nyálfolyást és állkapocsfájdalmat okozott.

1700-amerikai-kolonia.jpg

Némely esetben a biztonság kedvéért még továbbfejlesztették a kínzóeszközt, ugyanis a nyelvleszorító alkalmatosságra vastüskéket helyeztek, így a száj bármilyen mozgatása a nyelv fájdalmas átszúrását okozhatta.

Pórázon vezették végig a városon a bűnösnek mondott asszonyokat

Noha azt hihetnénk, hogy a megszégyenítést ezzel a tökéletességre fejlesztették, azonban ezt még bőven fokozták. A konstrukcióhoz ugyanis egy kötelet vagy láncot, lényegében pórázt rögzítettek, és így indultak a szégyenteljes sétára a faluban, városban. A férj eközben arra buzdította a járókelőket, hogy sértegessék, köpködjék feleségét, olykor még egy csengettyűt is felszereltek a vaskantárra, hogy még nagyobb figyelmet kapjon a bűnös.

scold-kantar-seta.jpg

Az ilyen jellegű, testi fájdalommal is együtt járó büntetés egyáltalán nem volt kirívó a középkorban. A keresztény vallás tanai szerint - amelyet akkoriban voltaképpen kivétel nélkül mindenki követett - úgy hitték, hogy a bűnbocsánat elnyerését csak súlyos kínszenvedés árán lehet elérni. Ettől függetlenül jellemzően csak nőkön alkalmazták.

Hogy mennyire kegyetlen volt az eszköz, jól szemlélteti ez az angol nyelvű videó. Ebben az adásban a középkori kínzásokat mutatják be részletesen, köztük a Scold-kantár viselésére is igen nagy gonddal kitérnek - 3 perc 07 másodperctől érdemes megnézni az összeállítást:

A gyarmatokon egészen az 1800-as évek végéig használatban volt

Szerencsére a 16. század végére Európában a vasmaszk népszerűsége egyre inkább alábbhagyott, majd szép lassan kikopott a hétköznapi életből, függetlenül attól, hogy a nők kevésbé adtak-e hangot az ellenvetéseiknek.  scold-maszk.jpg

Érdekes tény viszont, hogy a Scold-kantárt később is előszeretettel használták a gyarmatokon a rabszolgák megregulázására, egészen a 19. századig. Ezek azonban már más, továbbfejlesztett formát öltöttek, tulajdonképpen maszkként funkcionáltak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://historia.blog.hu/api/trackback/id/tr3415607820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.04.14. 10:54:26

Az ember igen "leleményes" állatfaj...főleg, ha kínzásról van szó...

Soha ne tegyel haver a fekete lora 2020.04.14. 11:14:42

Ez eleg halado intezkedes, igeny az lenne ra.

Fredddy 2020.04.14. 12:52:20

A mai múzeumok elődei, az első régiséggyűjtemények a XVIII. században jöttek létre gazdag nemesek magángyűjteményeiként. Akkoriban még kevesebbet adtak a hitelességre, mint manapság, így sok tárgy másolatként, illetve valami pontosan meg nem határozott dolog ,,rekonstrukcójaként" került be ide. Mivel az emberek már akkor is igen perverzek voltak, ezért különösen a kínzóeszközök terén tobzódott ez a fajta kreativitás. Így készültek erényövek és vasszüzek, noha egyik dolog középkori használatáról, illetve létezéséről sincsen bizonyítékunk még ma se.
Nem lennék meglepve, ha itt is erről lenne szó.

Inner Circle 2020.04.14. 14:46:33

@Fredddy: "A mai múzeumok elődei, az első régiséggyűjtemények a XVIII. században jöttek létre gazdag nemesek magángyűjteményeiként. Akkoriban még kevesebbet adtak a hitelességre..."

Ide számíthatóak a jóval korábbi ereklye-gyűjtemények is, persze ezeket főleg templomokban tartották.
Leginkább az időszámításunk szerinti első pár száz év emlékeit gyűjtötték és elvileg nagyon adtak a hitelességre, MINDEN eredeti volt, sőt szent (sokaknak éppen ezzel lett tele a hócsukája). Gyakorlatilag meg volt ott minden, ami az Újszövetségnek akárcsak a lábjegyzetében szerepelt, csak Krisztus keresztjének darabjai kiadtak egy fél erdőt, úgyhogy a gyűjtemények kezelői alighanem sejtették, hogy nem minden kóser. Szóval önmagában az, hogy valaki valamiről egyszer azt mondta, hogy az valami, mások meg elhitték (vagy azt mondták hogy elhiszik) az kb. semmit nem jelent.

Fredddy 2020.04.14. 16:35:47

@Inner Circle: az ereklyegyűjtés mindig ilyen, a berlini fal megőrzött darabjaival nem csak Berlint, de az egész Varsói Szerződést körbe lehetne falazni.

videki gyerek 2020.04.14. 16:55:56

Jo lenne, ha ujra bevezetnek, az erenyovvel egyutt.

kewcheg 2020.04.14. 18:14:24

Én azt is olvastam, hogy az egyház a középkorban mindenkit naponta legalább háromszor megölt.

Emmett Brown 2020.04.14. 19:59:41

Majd ha valaki a jövőben régészként rábukkan egy szopóálarcra, abból lesz ám a fejtegetés.

Der Piefke 2020.04.14. 20:07:26

Forgalmazó?
Onlien is kapható?

flydomi 2020.04.14. 21:01:48

Biztos ez is egy libsi megoldas volt a nagy kereszteny arja faj miatt......
Ja.Keresztenyek csak a popsi illibsi arja kipcsak naci-onistak lehetnek.....:)

lutria 2020.04.14. 21:59:47

Ugyanígy cáfolják hogy az erényöv is napi használati eszköz lett volna bizonyos társadalmi körökben.
Vagy az a körte formájú kínzóeszköz ami a személy szájába vagy a hátsójába helyezve és tekergetve szétnyílik és szétszakítja a szöveteket.Megpróbálták megépíteni az akkori anyagokból,fémből és vagy túl gyenge lett és inkább eltört vagy túl vastag fémből kellett készíteni de akkor meg nem fért be a megfelelő helyre...

CleanYourRoom 2020.04.15. 10:08:30

Azért kíváncsi lennék, hogy - feltéve, ha nem ordas nagy kamu az egész írás és valóban létezett ilyesmi - milyen esetekben alkalmazták ezt a büntetést. A cikkíró holmi hétköznapi pletykálkodásként tálalja a kiváltó okot, nekem viszont az a gyanúm, hogy nem erről lehetett szó. Ma is léteznek esetek, ahol az elterjesztett pletyka olyan pusztító hatású, hogy akár életeket tehet tönkre, pl. ha hamisan vádolunk meg valakit bűncselekménnyel.

Ez egy jellegzetes női bűncselekménytípus, lévén, hogy a női agresszió is jellemzően verbális, a fizikaihoz ugyanis sokszor nincs elég erejük. A nők egymás ellen gyakran élnek a pletyka eszközével, ami a gyakorlatban becsmérlésként, rágalmazásként, hitelrontásként és kiközösítésként nyilvánul meg. Vannak esetek, amikor a pletyka/hazugság akkora hullámokat vet, hogy a közvetlen érintetteken kívül a hatóságok is bevonódnak az ügybe az állami büntetőhatalom okán. Ott volt például a Duke Egyetem lacrosse csapatának elhíresült ügye, ahol kiderült, hogy hamisan vádolták őket nemi erőszakkal, vagy Brett Kavanaugh-é, a Trump által jelölt és a az amerikai Legfelsőbb Bíróságba megválasztott bíróé, akit bármiféle komolyan vehető bizonyíték nélkül vádolták meg a semmiből egy 20 vagy 30 évvel ezelőtt elkövetett nemi erőszakkal. A fő vádló mellett további vádlók is előkerültek, az egyikük sztorijáról pedig később kiderült, hogy teljes mértékben fabrikált volt. A kamu gyűlölet-bűncselekmények is szépen mennek mostanában, elhíresült eset Jussie Smollett fekete sorozatszínészé, aki saját maga ellen rendezett meg gyűlöletbűncselekményt, állítása szerint fehér Trump-támogatók verték meg pusztán a bőrszíne miatt, a rendőrség viszont kiderítette, hogy az illető támadók valójában Jussie Smollett nigériai díler haverjai voltak, akikkel előzetesen megállapodott az egészről.

Ezekben az esetekben a pletyka nem sima pletyka, hanem olyan hazugság, ami életeket tehet tönkre, így a büntetése is hasonlóan súlyos kellene, hogy legyen. Nem a középkori büntetések visszahozatala mellett érvelek, de azért sokatmondó, hogy a mai társadalom nem az igen súlyos következmények ellenére nem kezeli a hazugságot komoly bűntettként, Jussie Smollett vagy Kavanaugh vádlója eddig legalábbis megúszták minden következmény nélkül.

NoOne 2020.04.16. 09:15:43

@kewcheg: Csak magyar fordításban, mert "három a magyar igazság". Más nyelven lehetett az akár hét is! :)
A viccet félretéve, a "boszorkányüldözés" még ma sem szűnt meg, a különbség inkább csak annyi, hogy az áldozat jellemzően nem fizikailag hal meg, illetve nemcsak az egyház csinálja. A gondolkodni lusta vagy képtelen, a "cirkuszt" szájtátva bámuló/ünneplő tömeg is ugyanúgy megvan.

Fredddy 2020.04.16. 09:15:54

@CleanYourRoom: ez kicsit határterület a hamis váddal, hamis tanúzással. Azt a középkorban is büntették, általában pellengérre állítással (nyilvánosan kikötözés), illetve veréssel.
,,
Özv. Németh Jánosné, Orsolya asszonyt 1638. január 27-én ítélte el a bíróságként eljáró városi tanács, hamis vádaskodása miatt. Egy bizonyos Geregye Palkó nevű legényt azzal vádolt ugyanis, hogy teherbe ejtette őt, ezt azonban nem tudta tanúkkal bizonyítani Ítélete: „az pellengéren marok vesszőkkel meztelen az hóhér hatalmasul megverje”
,,
Farkas Sándor: Csepreg mezőváros története
süti beállítások módosítása